Cea de-a XII-a ediție a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”, la final

Arhiepiscopia Iașilor Mai 16, 2025   Autor: Mihail Vrăjitoru

Ceremonia de deschidere s-a desfășurat miercuri seara în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a fost marcată de prezența Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Teofan, alături de rectorul universității, prof. univ. dr. Liviu-George Maha. Aceștia au subliniat importanța teologiei în formarea spirituală a societății și în dialogul dintre credință și cultură.

Dezbaterea publică inaugurală, cu tema „Mai este nevoie de teologie astăzi?”, moderată de părintele Nicolae Dima, a reunit opinii diverse și pertinente din partea unor specialiști din domenii variate, concluzionând că teologia rămâne un pilon esențial în viața spirituală și în construcția unei conștiințe morale sănătoase.

Conferințe și sesiuni academice

Evenimentul a continuat cu două conferințe inaugurale susținute de personalități teologice de marcă: părintele prof. dr. John Behr și arhid. prof. Norman Russell. Acestea au abordat aspecte esențiale ale gândirii Părintelui Dumitru Stăniloae, în special legătura profundă dintre teologia Părinților Bisericii și viziunea teologică a Părintelui.

Sesiunile academice desfășurate în zilele următoare au fost structurate tematic și au abordat subiecte diverse. Printre vorbitori s-au numărat profesori și cercetători renumiți precum părintele conf. dr. Gheorghe Holbea, dr. Adrian Nicolae Petcu și părintele prof. dr. Ioan-Cristinel Teșu și alții.

Lucrările simpozionului s-au încheiat cu o sesiune de concluzii susținută de părintele conf. univ. dr. Cezar-Paul Hârlăoanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, care a subliniat câteva dintre noutățile celei de-a XII-a ediții a simpozionului:

Aceste noutăți, vreau să spun, au fost gândite și analizate bine, iar altele au fost conjuncturale. O primă noutate a fost aceea că simpozionul a fost precedat, așa cum am putut constata, de un eveniment desfășurat miercuri dimineață, și anume decernarea titlului de Doctor Honoris Causa părintelui profesor John Behr. Nu s-a mai întâmplat astfel, așa că aceasta a fost noutatea numărul unu.

O altă noutate a simpozionului de anul acesta, a ediției de anul acesta, este aceea că ne-am propus să venim, în cele două zile ale simpozionului, cu două conferințe mari. Și pentru aceasta le mulțumim celor doi conferențiari care au susținut două conferințe de esență, de profunzime teologică și gândire teologică, și anume: în prima zi, joi, părintele profesor John Behr, iar astăzi dimineață, domnul profesor Norman Russell.

O a treia noutate a simpozionului este faptul că, până acum, aveam o sesiune din cele opt dedicată părintelui Dumitru Stăniloaie. Anul acesta, nu am avut doar o sesiune, ci întreg simpozionul a fost dedicat lui. Deci nu ne-am oprit doar la un singur popas, ci tot simpozionul, toate zilele, i-au fost dedicate. Motivația am menționat-o la deschidere și nu îmi propun să o reiau în acest moment.

A patra noutate este ceea ce ne-am propus să facem în relație cu seminariile și liceele teologice. Până în acest an, existau acele ateliere pe care colegii le desfășurau mergând la seminariile din Mitropolia Moldovei și Bucovinei – deci nu doar din Arhiepiscopia Iașilor – și la unele licee, pentru a prezenta și a discuta cu elevii pe marginea simpozionului.

Anul acesta ne-am gândit să încercăm altceva: să aducem elevii de la seminar la simpozion, să fie martori vii ai celor ce se întâmplă aici, pentru ca, văzând, participând – și n-aș spune chiar pipăind –, dar văzând cu ochii lor, auzind cu urechile lor cele despre cuvântul vieții, așa cum l-a mărturisit Sfântul Părinte Dumitru Stăniloaie, să meargă apoi înapoi, în școlile lor, și să devină, la rândul lor, mărturisitori în fața propriilor colegi.

Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae” este un eveniment științific organizat anual de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Organizat sub patronajul marelui teolog român, simpozionul reprezintă un spațiu academic de cercetare și dialog teologic și interdisciplinar. Este dedicat dezbaterilor privind istoria și spiritualitatea bimilenară a Bisericii în viața cetății, sub aspect dogmatic, patristic, canonic, moral și liturgic.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri